Nieuws uit de raad

Raadscolumn Toon van Tol (MetLEF): Stort Noordwijk in een financieel ravijn?

Het spreekwoord luidt “De mens lijdt het meest onder de angst die hij vreest!” Onzekerheid staat altijd aan de basis van angst en (fantoom)pijn. Achteraf valt alles meestal mee.

Raadscolumn Koen Vermeulen (VVD) – Nodig: positief opbouwende deelname aan participatietraject De Duinpan

De Duinpan is niet slechts een gebouw, het is een plek waar Zilkers samenkomen, waar vriendschappen worden gesmeed en waar de banden binnen ons mooie dorp worden versterkt.

Raadscolumn Ria Vink (CDA): Wat wordt de streek weer mooi

Als je van de ene naar de andere kern rijdt, geniet ik met volle teugen van de streek, en ben ik blij en trots dat ik inwoner ben van de gemeente Noordwijk.

Raadscolumn Max Uphoff (CDA): Gemeenteraadsleden zijn ook mensen

Mijn horloge geeft me een seintje dat er voor de tweede keer vanmiddag 45 minuten voorbij zijn, dus ik fluit af.

Raadscolumn Suzanne van Teijlingen (MetLEF): Treurige stilte: een kritische blik op gemeentelijke communicatie

In deze column wil ik graag stilstaan bij een recente gebeurtenis rondom de Schippersvaartweg. Omwonenden en belanghebbenden hebben maar liefst 63 dagen moeten wachten op directe communicatie en informatie over de huisvesting van ontheemden op deze locatie.

Raad neemt extra tijd voor besluiten over De Boender en Achmea

Tijdens de raadsvergadering van 14 maart koos de gemeenteraad van Noordwijk ervoor nog geen besluiten te nemen over de raadsvoorstellen over De Boender en de woningbouw op het Achmea-terrein. De raad wil graag eerst meer informatie en verwijst de voorstellen terug naar de commissie.

Raadscolumn Thomas Steenvoorden (PUUR): Niet in mijn achtertuin

Demissionair minister Hugo de Jonge stelt voor het bezwaar maken tegen woningbouwprojecten te beperken, om zo vertragingen te voorkomen. Volgens BNR Nieuws duurt het bouwen van een woning nu gemiddeld 10 jaar door bezwaren van omwonenden.

Raadscolumn Wally Rodenburg (NZLokaal): Democratie maak je!

Vorig jaar september heb ik de eer gehad om mee te mogen werken aan de podcast ‘Democratie maak je’ van het adviesbureau voor lokale overheden, Necker. In de alweer 3e…

Kinderraad kiest voor plan Egelantier

Het was een bijzondere raadsvergadering: niet de gemeenteraad, maar de Kinderraad vergaderde op woensdagmiddag 28 februari over plannen voor Noordwijk. Na een levendig debat en een spannende stemming kozen de leden van de Kinderraad voor het raadsvoorstel van de Egelantier school.

Raadscolumn Erica Renkema (Partij voor de Inwoners): Asielcrisis

De grootste uitdaging waar Nederland op dit moment voor staat is de asielcrisis. Het vorige kabinet is hierdoor gevallen en het lijkt erop dat de formatie ook niet binnenkort tot stand zal komen. Politiek links en rechts (alhoewel deze scheidslijn steeds minder zichtbaar is) staan op dit punt lijnrecht tegenover elkaar.

Raad: meer geld voor startersleningen en kritisch op digitaal parkeren

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 februari zorgde de gemeenteraad van Noordwijk voor een verdubbeling van het fonds voor starters op de woningmarkt. De raad besloot verder nog een kritisch te laten kijken naar het nieuwe digitale parkeerbeleid.

Raad verwelkomt nieuwe commissieleden en plaatsvervangend griffier

De gemeenteraad van Noordwijk is tijdens de raadsvergadering van 1 februari versterkt met 3 nieuwe commissieleden en heeft een plaatsvervangend griffier aangewezen.

Raadscolumn Desirée van Paridon (VVD): Tijd!

Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan in landen als Egypte, Indonesië, Oeganda en Nederland. Door dit werk is mijn levenshouding op sommige punten veranderd. Dat zijn vaak kleine momenten die dit teweeg brengen. Zoals iemand die me bedankte. Ik vroeg: ‘waarvoor?’ en het antwoord was voor ‘jouw tijd’.

Raadscolumn Jaap de Moor (Lijst de Moor): De raad van Elf

De gemeenteraad bestaat inmiddels uit maar liefst 11 fracties. En dat zou toch veel wijsheid op moeten leveren? Laten we maar eens inzoomen op een paar zaken. Fatsoen In de…

Raadscolumn Jordy de Mooij (CDA): Laadpalen

In mijn omgeving hoor ik de roep om laadpalen steeds groter worden. Niet gek als je bedenkt dat er een steeds groter aanbod komt aan elektrische auto’s en er vanaf…

Raadscolumn Karin Meiland (NZLokaal): 2024

Allereerst wil ik iedereen alsnog het allerbeste wensen voor 2024. Wat gaat de tijd toch snel, alweer een jaar voorbij! Wij van NZLokaal kijken positief naar het komende jaar. Er…

Raadscolumn Frans van Kouwen (Lijst Salman Noordwijk): Een klein positief tegengeluid in de opmaat naar een mooi 2024

We hebben net de feestdagen achter de rug en een bewogen jaar afgesloten. In de Noordwijkse politiek waar menig inwoner als beste stuurlui aan wal staat en het altijd beter…

Raadscolumn Louis Koppel (GroenLinks): De gesjeesde hypochonder

De besluitvorming toont aan dat ons college sterk de neiging heeft om negatieve scenario’s te schetsen waarmee zij tracht te rechtvaardigen dat zij de hand stevig op de knip houdt.…

Raadscolumn Ivar Krüse (Partij voor de Inwoners): Blijf de starter ondersteunen

Soms blijf ik mij verbazen over het feit dat het wel zo’n 8 jaar kan duren voordat een permanente woning uiteindelijk wordt opgeleverd. Dit zit hem niet in de bouw,…

Raadscolumn John van der Klaauw (Partij voor de Inwoners): Teleurgesteld in Noordwijkse politiek

In Noordwijk groeit de behoefte aan verandering in de politiek. Als inwoner ben ik lid geworden van de ‘Partij voor de Inwoners’ om een einde te maken aan loze beloften en politieke spelletjes.