AED burgerhulpverlening

Een hartstilstand kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of levensstijl. Bij een hartstilstand is reanimatie binnen 6 minuten cruciaal. Natuurlijk wordt de ambulance gebeld, maar deze kan niet altijd op tijd aanwezig zijn. Om de overlevingskansen te vergroten is een netwerk van burgerhulpverleners opgericht. Ook zijn alle AED-apparaten in de gemeente in kaart gebracht.

Het burgernetwerk is een aanvulling op de ambulancedienst en verricht de eerste reanimatiezorg totdat de ambulance gearriveerd is. Inmiddels zijn er 188 burgerhulpverleners en 25 geregistreerde AED’s en mag Noordwijkerhout zich een ‘Hartveilige' gemeente noemen.

Zo komt het netwerk in actie

Als 112 wordt gebeld stelt de meldkamer vast of het mogelijk gaat om een hartstilstand. In dat geval alarmeert de meldkamer de burgerhulpverleners in de directe omgeving van het slachtoffer. Meerdere burgerhulpverleners krijgen de melding. De een om een geregistreerde AED te halen, de ander om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Zodra de ambulance er is nemen de professionele hulpverleners de zorg over.

Help ook mee

Ook u kunt helpen om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten.

  • Kunt u reanimeren en bent u bereid eerste hulp te verlenen? Registreert u zich dan als burgerhulpverlener op ikbenstandby.nl.
  • Wilt u leren reanimeren om burgerhulpverlener te worden? Neem dan contact op met EHBO Noordwijkerhout.
  • Registreer uw AED voor algemeen gebruik. Hiermee stelt u de burgerhulpverleners in staat de eerste hulp aan slachtoffers te verlenen. Het maakt niet uit of het gaat om een inpandige AED of AED aan de buitengevel. De meldkamer verwijst altijd naar de dichtstbijzijnde, beschikbare AED. Meer informatie hierover en registreren kan op ikbenstandby.nl.

Datum gewijzigd: 28-11-2018