home > content > u bent hier

Bezoek september 2011

Uitwisseling gemeentevlaggenOp uitnodiging van de burgemeester van Hirado heeft de Noordwijkerhoutse delegatie van 14-19 september een bezoek gebracht aan Hirado. Op 18 september 2011 hebben beide burgemeesters in Hirado het stedenbandcontract getekend na een jarenlange vriendschapsband. Dit gebeurde in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur de heer Philip de Heer en consul-generaal mevrouw drs. Margarita M. Bot, de  gouverneur van Nagasaki, onze wethouder jeugd- en sportzaken Bas de Haas en de voorzitter van de stichting uitwisseling Noordwijkerhout-Hirado Martijn Bilars.

De reis had een drieledig doel:

  • De ondertekening van de stedenbandovereenkomst
  • Het bijwonen van de opening van het herbouwde handelshuis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in Hirado
  • Het onderzoeken van de mogelijkheid om een uitwisseling tot stand te brengen tussen de middelbare scholen van Hirado en het Teylingen College – locatie Leeuwenhorst. Adjunct-directeur Sjef van Leeuwen is namens de school met de Noordwijkerhoutse delegatie meegereisd om de eerste contacten te leggen.

Programma

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die de Noordwijkerhoutse delegatie heeft ondernomen:

14 september

’s Avonds aankomst in Hirado

15 september

Bezoek aan de drie Senior High Schools van Hirado, gesprekken met de directies en de leraren Engels.

16 september 

Bijwonen van een uitwisselingsprogramma tussen Japanse en Chinese leerlingen op Yukotan High School, ’s middags bezoek aan Hirado.

17 september

Heropende VOC-handelspostBijwonen van de feestelijkheden ter gelegenheid van de officiële opening van het Nederlandse handelshuis door de tweede zoon van de Japanse keizer prins Akishino en zijn vrouw Kawashima Kiko. De Nederlandse regering was vertegenwoordigd door de ambassadeur en de consul-generaal. De gemeente Hirado heeft deze eerste VOC-handelspost in Japan van de grond af herbouwd ter gelegenheid van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan. Het handelshuis is ingericht als museum van de betrekkingen tussen de VOC en Hirado in de periode 1609-1641.

18 september

Ondertekening stedenbandFormele ondertekening van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout door de beide burgemeesters, met toespraken van de Nederlandse ambassadeur en consul-generaal en de  gouverneur van Nagasaki. Om dit samen met Noordwijkerhout te vieren was er in café De Ruigenhoek een levende beeld- en geluidsverbinding tot stand gebracht met het festivalterrein in Hirado. Na de ondertekening waren er optredens van zang- en dansgroepen uit Hirado en Noordwijkerhout. Leerlingen van het Leeuwenhorst brachten een slagwerkstuk en een Afrikaans muziekstuk ten gehore en het shantykoor het Bollenhart zorgde voor een mooie afsluiting met ons Noordwijkerhouts volkslied.
In Noordwijkerhout waren oud-deelnemers aan de voetbaluitwisseling en hun ouders van de partij om via de levende verbinding gedag te zwaaien naar hun bekenden in Hirado. In beide gemeenten zal een identieke plaquette worden aangebracht, waarin het sluiten van de  stedenband wordt vermeld.

Vervolg uitwisseling schoolprogramma

Culturele uitwisselingDe delegatie is enthousiast over het bezoek aan de senior high schools van Hirado. De heer Van Leeuwen, die veel ervaring heeft met uitwisseling tussen het Leeuwenhorst en scholen in Europa, acht op basis van het bezoek de uitwisseling inhoudelijk zeker mogelijk. Voor de school is het een aantrekkelijke  mogelijkheid om Noordwijkerhoutse leerlingen in contact te brengen met de Japanse en Aziatische cultuur, die een steeds belangrijkere plaats in de wereld inneemt. In tegenstelling tot de voetbaluitwisseling, krijgt de uitwisseling tussen de scholen een continu karakter, omdat het programma wordt geïntegreerd in het jaarrooster. Internet zal het belangrijkste middel worden om contact te organiseren: voor iedereen makkelijk toegankelijk.
De komende periode onderzoekt de school de financiële en organisatorische mogelijkheden.

Naast dit onderzoek houdt de stichting voor de uitwisseling Hirado-Noordwijkerhout zich bezig met het in stand houden van de bestaande contacten tussen beide gemeenten.

Filmpjes op YouTube

Klik op de onderstaande afbeeldingen om naar het filmpje op YouTube te gaan:

Blik op Noordwijkerhout: film 1 Blik op Noordwijkerhout: film 2
Blik op Noordwijkerhout: film 3 Blik op Noordwijkerhout: film 4
Filmpje Stevens 52a